Bine ați venit în România Informații turistice

România se află la intersecția drumurilor europene și este ușor accesibilă din orice punct cardinal, pe calea ferată și pe șosele, cu avionul sau cu vaporul (pe Dunăre sau pe Marea Neagră). Relieful armonios, câmpiile, dealurile și munții fac din România un loc ideal pentru turism.
Carpații Românești (al căror lanț sudic a fost denumit de geograful francez Emm. De Martone “Alpii transilvăneni”) prezintă un peisaj unic din punct de vedere al varietății. Aici puteți vedea o diversitate uimitoare de forme de relief, de la vârfuri și văi care amintesc de ghețari până la aspectul măreț al adâncurilor peșterilor.
Turiștii pot petrece vacanțe de neuitat în stațiunile montane, unele dintre cele mai renumite din întreaga lume. Vatra Dornei în nord, Slănic Moldova, Borsec și Sovata în zona montană centrală, Poiana Brașov, Predeal, Sinaia, Bușteni, Caciulata și Călimănești în sud, Muntele Mic, Semenic și Băile Herculane în sud-vest și Stâna de Vale în nord-vest sunt doar câteva dintre stațiunile care alcătuiesc vasta rețea turistică a României.

În munți, dealuri și câmpii, au fost construite aproximativ 200 de stațiuni, ceea ce face ca România să fie una dintre primele țări din lume în această industrie. Din punct de vedere medical, aceste stațiuni și băi sunt o adevărată farmacie a naturii datorită apelor minerale folosite în tratamente. Un număr mare de boli sunt tratate cu succes în aceste băi, uneori chiar cu rezultate miraculoase.
Cerbii, urșii, lupii, vulpile, păsările sălbatice, iepurii, prepelițele etc. pot fi vânate în toată țara și în orice anotimp.
Litoralul – unul dintre cele mai mari coaste din Europa – are numeroase stațiuni, care se întind pe mai mult de 90 de kilometri, fiecare fiind specială în felul ei și oferind turiștilor vacanțe minunate.
În nordul litoralului se află Delta Dunării. Situată în partea central-estică a României, delta este mărginită de cele trei brațe ale Dunării, care se varsă în Marea Neagră (din cei 2000 de kilometri ai fluviului european, 1075 sunt pe teritoriul României). Delta Dunării este unică în Europa. Frumusețea sa, peisajele uimitoare, fauna bogată (apreciată și de Jacques-Yves Cousteau) au determinat UNESCO să o declare rezervație a biosferei.
Castelele și cetățile de la Râșnov, Bran, Hunedoara, Sinaia, Suceava, Neamț, Alba Iulia, Sighișoara, Histria și multe altele reprezintă o carte de istorie deschisă. România are numeroase monumente de artă și arhitectură, relicve ale lumii antice și simboluri ale lumii moderne. Pentru a ilustra această afirmație, turiștii sunt invitați să viziteze bisericile pictate din nordul Moldovei, pe care istoricii de artă le consideră capodopere ale unei civilizații rafinate și unice (Voroneț, Arbore, Sucevița, Moldovița etc.). Aceste mănăstiri au primit distincția “Mărul de Aur” din partea Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (un departament UNESCO).
Strategia de dezvoltare a turismului românesc a fost relansată în 1997 și a accelerat procesul de privatizare a companiilor de turism. Jumătate din proiectele turistice sunt finanțate din fonduri acordate de Centrul European de Resurse pentru Turism, înființat la Brașov în martie 1997 de către FIMAN.

Stațiuni

România dispune de aproximativ 1700 de izvoare și lacuri cu valoare terapeutică, repartizate în 157 de stațiuni și băi.

Muzee și colecții

În fiecare județ există câte un muzeu municipal, care prezintă exponate din diverse domenii: istorie, artă, etnografie, științe etc. În multe orașe și comune există colecții (majoritatea private) cu profil specializat: înregistrări, memorialistică, folclor, științele naturii, arheologie etc. În total, în România, puteți vizita peste 400 de muzee și colecții care păstrează valorile spirituale și culturale românești, răspândite în 300 de localități din toată țara.