TRANSYLVANIA

LOCALIZARE

Este situat în partea centrală a țării și se află între vârfurile Carpaților Românești.

RELIEF

Munții Făgăraș alcătuiesc una dintre cele mai importante zone turistice ale țării. Aici se află vârful Negoiu -25355m, al doilea ca înălțime din țară.
În Munții Retezat, există peste 80 de lacuri glaciare. Cele mai importante dintre acestea sunt Bucura – cel mai mare lac glaciar din România-10 ha și Zănoaga- cel mai adânc lac glaciar din țara noastră. Acestea fac parte din Parcul Național Retezat, care este cea mai mare rezervație științifică complexă din România. Acest parc are o suprafață de 20.000 ha. Aici se găsesc exponate de floră foarte valoroase, cum ar fi albăstrelele și orhideea de munte, și de faună, cum ar fi cerbul, ursul, linxul, capra neagră, cocoșul.
În Munții Parâng, în Lacul Galcescu, care este cel mai mare lac glaciar din acești munți.
Alți munți importanți: Munții Bihorului, care adăpostesc complexul carstic de la Scărișoara. Aici se află Peștera Scărișoara este cea mai mare peșteră de gheață din România.
Munții Rodnei adăpostesc două dintre cele mai adânci peșteri din România – Izoro Tausoarelor și Gulea Lui Zion.
În Munții Rodnei se află celebrele Cheile Bicazului.
Munții Harghitei în Lacul Sfânta Ana, singurul lac din Europa Centrală, dezvoltat într-un crater vulcanic.

ISTORIC

Județul Sibiu a fost un important centru cultural al Transilvaniei, deoarece aici au trăit personalități ilustre ale culturii românești, precum N. Olahus, Gh. Lazăr, G. Cosbuc și O. Goga.
Județul Cluj poate fi considerat la fel de important din punct de vedere cultural, deoarece la Cluj a fost înființată prima școală în secolul al XIV-lea. În școlile din Cluj au studiat: prof: Gh. Șincai, Petru Maior, Avram Iancu, etc.
Județul Hunedoara a fost centrul politic al dacilor în timpul domniei regelui dac Burebista, care a construit un sistem de fortificații în Munții Orăștiei pentru a asigura apărarea Sarmizegetusei. La Hațeg a fost înființată una dintre primele școli românești din Transilvania.
Județul Mureș s-a aflat sub stăpânire maghiară începând cu secolele XI-XII, iar județul Covasna a fost colonizat de maghiari începând cu secolele XII-XIII. În acest județ au fost descoperite vestigii din perioada daco-romană, ca și în județul Harghita, la Sâncraieni.

ATRACȚII TURISTICE

În județul SIBIU, puteți vizita:
Fortificațiile medievale construite în mai multe etape, începând cu anul 1224, printre care Turnul Sfatului, Turnul Arhiepiscopiei, Turnul Tâmplarilor, Turnul Olarilor etc.
Se mai păstrează ruinele cetății Mediașului, din care au fost construite turnurile de apărare în secolele XV-XVI, și zidurile de incintă.
Palatul Bruckenthal din Sibiu găzduiește în prezent Muzeul Bruckenthal, considerat cel mai mare muzeu din această parte a Europei și în același timp cel mai vechi din România. Muzeul a fost fondat în 1780 de Samuel Bruckenthal, consilier intim al Mariei Tereza și guvernator al Transilvaniei.
Catedrala Ortodoxă din Sibiu a fost construită între 1902 și 1906, îndeplinind o dorință mai veche a românilor din Transilvania.
Biserica fortificată din Mediaș are un valoros ansamblu de picturi murale gotice. Această biserică este importantă și pentru că prințul Vlad Țepeș a fost întemnițat în 1476 în urma unui conflict cu Matei Corvin.
Muzeul Tehnicii Populare din Sibiu are expuse peste 165 de instalații tehnice, construcții sătești, unelte și obiecte folosite în olărit, prelucrarea cerealelor.
Podul Minciunilor din Sibiu este primul pod din fontă construit în Transilvania (1859). Numele său are două posibile conotații: în zonă se aflau băncile negustorilor care păcăleau cumpărătorii, în apropiere erau executate vrăjitoarele ale căror profeții nu s-au împlinit.
Scara din Sibiu este o imagine simbolică a orașului.
Orașul Sibiu este singurul oraș din România al cărui centru istoric a fost declarat rezervație arhitecturală.
În județul CLUJ, puteți vizita:
Palatul Banff din Cluj, care găzduiește Muzeul Național de Artă.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, înființat în 1922. Aici sunt expuse exponate despre ocupațiile și costumele populare tradiționale din această zonă. Există o secțiune în aer liber, unde sunt expuse peste 130 de gospodării și instalații tehnice țărănești.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei cuprinde mai multe secțiuni: comuna primitivă, epoca daco-romană, epoca modernă contemporană, lapidariatul roman, lapidariatul feudal.
Grădina Botanică din Cluj este cea mai mare și mai complexă din țara noastră și una dintre cele mai renumite din sud-estul Europei. Are peste 11.000 de specii de pe toate continentele.